
راهنمای خرید لپ تاپ
امروزه با توجه به تغییر روش زندگی از حالت سنتی و قدیمی به مدرن و حرکت به سمت استفاده از فنّاوری، تقریباً میتوان گفت که همه افراد به یک کامپیوتر یا لپ تاپ برای انجام امور روزانه خود نیازمند هستند.مهندسان، برنامه نویسان، آهنگسازان، گرافیستها، گیمرها و همه و همه باید دستگاهی مطابق با نیاز خود داشته باشند. البته افراد زیادی هم از دستگاه خود جهت امور روزمره و معمول مثل ذخیره سازی عکس و فیلمهای شخصی و انجام کارهای مالتی مدیا استفاده میکنند.
اما مسئلهای که وجود دارد این است که افراد در هنگام خرید لپتاپ باید فاکتورهایی را مدنظر قرار دهند که گاها افراد متخصص را نیز سردرگم میکند. برای همین قبل از خرید باید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهیم تا خرید موفقی داشته باشیم.
در این راهنمای خرید لپ تاپ شما را با فاکتورهای مهم در هنگام خرید لپ تاپ آشنا می کنیم:
میزان هزینه و کاربرد دستگاه
اولین چیزی که باید قبل از خرید لپ تاپ مشخص کنید میزان هزینهای است که میکنید و بیشترین استفادهای که از دستگاه خودانتظار دارید.
طبق باور معمول هر چه هزینه ی بیشتری را در نظر بگیرید میتوانید انتظار بیشتری از دستگاه خود داشته باشید.
البته این باور همیشه نمی تواند درست باشد و شما با مشخص کردن دقیق نیاز خود و مقداری تحقیق میتوانید لپتاپی را خرید کنید که هم مطابق نیازهای شما باشد و هم اینکه ازنظر هزینه مقرونبهصرفه باشد.
اندازه صفحه نمایش:
فاکتور دیگری که در خرید لپتاپ بسیار مهم است اندازه صفحه نمایش آن است؛ و مستقیماً به نیاز و نوع استفاده شما بستگی دارد.
کوچکتر از ۱۳ اینچ: لپتاپهای کوچکتر از ۱۳ اینچ به درد کسانی میخورند که مدام در حال سفر یا رفت و آمد هستند.
این سایز از لپتاپها عموماً پردازندههای متوسط تا ضعیفی را دارند و فاقد پردازندهٔ گرافیکی اختصاصی هستند، اما در عوض دارای باتری با طول عمر بین ۶ تا ۱۶ ساعت هستند.
۱۳ و ۱۴ اینچ: بزرگترین مزیت این لپتاپها قابلیت جابجایی بالا و همچنین وزن مناسب آنها است که بیشتر مناسب دانشجویان، صاحبان مشاغل و بیزینس ها میباشند. این لپتاپها دارای پردازندهٔ مرکزی و گرافیکی قویتری نسبت به دستگاههای سایز زیر ۱۳ اینچ هستند.
۱۵ اینچ: معمولترین اندازه صفحه نمایش سایز ۱۵ اینچ است که بیشترین میزان تولید و فروش بیشتر شرکتهای ساخت لپتاپ را همین اندازه ۱۵ اینچ تشکیل میدهد.
اندازه، وزن و قدرت سخت افزاری مناسب این لپتاپها باعث محبوبیت آنها شده است.
۱۷ اینچ: لپتاپهای ۱۷ اینچ به علت وزن زیاد و اندازه بزرگ برای جابجایی ساخته نمیشوند و بیشتر اوقات به عنوان جایگزین کامپیوترهای رومیزی شناخته میشوند. در بیشتر این لپتاپها قویترین سخت افزارها همراه با بیشترین امکانات کنار هم قرار میگیرند و همین موضوع باعث میشود که این دستگاهها مناسب بازی و کارهای سنگین مهندسی و گرافیکی باشند.
وزن:
وزن نیز مانند سایر فاکتورهای خرید لپ تاپ میتواند مهم باشد و یا حتی در اولویتهای اول برای بعضی از خریداران قرار داشته باشد.
شاید این تصور وجود داشته باشد که وزن با سایز صفحه نمایش لپتاپ رابطه مستقیمی دارد اما در واقع همیشه اینطور نیست و فاکتور وزن یک فاکتور مستقل از سایز محسوب میشود. طوری که گاهی لپتاپهای ۱۵اینچ وزنشان از لپتاپهای ۱۳ و ۱۴ اینچ کمتر است در واقع چیزی که در وزن یک لپتاپ خیلی مؤثر است میزان ضخامت آن لپتاپ است. البته جنس و آلیاژ بدنه و اندازه باتری نیز در وزن یک لپتاپ میتوانند تأثیر داشته باشد.
مشخصات سخت افزاری
مشخصات سخت افزاری را به ترتیب اولویت میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد:
پردازنده مرکزی:
Cpu را میتوان مهمترین بخش یک لپتاپ دانست زیرا این بخش پردازش اصلی را به عهده دارد و در صورت ضعیف بودن این قسمت، قوی بودن دیگر قطعات سیستم خیلی به کارمان نخواهد آمد. مخصوصاً اینکه پردازندهٔ مرکزی در لپتاپ ها به راحتی قابل ارتقاء نیست.
امروزه پردازندههای مورد استفاده از نظر قدرت به چند دسته تقسیم میشوند که ما در اینجا به برسی آنها میپردازیم:
پردازندههای سری اینتل «پنتیوم» (Pentium) و سلرون (Celeron):
این پردازندهها جزو ضعیفترین پردازندههای شرکت اینتل محسوب میشوند و بیشتر در لپتاپهای ارزان قیمت دیده میشوند. برای انجام کارهای معمول و روزانه مثل نمایش فایلهای آفیس، نمایش فیلم و عکس و وبگردی مورد استفاده قرار میگیرند.
پردازندههای اینتل Core m3، Core m5 و Core m7:
این پردازندهها اولین پردازندههای ۱۴ نانومتری شرکت اینتل بودند که در سال ۲۰۱۴ وارد بازار شدند.
اندازه چیپ این پردازندهها ۵۰ درصد کوچک تر و حرارت آن ۶۰ درصد کمتر از cpu های نسل چهار اینتل (Broadwell) است.
بازار هدفی که برای این پردازندهها در نظر گرفته شده بود بیشتر برای لپتاپهای هایبریدی (دستگاههایی که هم لپتاپ باشند و هم به تبلت تبدیل شوند مثل سرفیس های مایکروسافت) و لپتاپ های نازکی که محدودیت استفاده از فن دارند بود.
در مجموع قدرتشان از سری پنتیوم و سلرون بیشتر اما از پردازندههای سری i اینتل کمتر است.
پردازندههای اینتل Core i:
این پردازنده ها از قوی ترین سری پردازنده های اینتل می باشند وبیشترین استفاده در لپ تاپ ها را در حال حاضر همین پردازنده ها دارند که از نظرقدرت به سه دسته ی i3 و i5 و i7 تقسیم می شوند.
پردازنده های i3
این cpu ها معمولاً در لپ تاپ های ارزان استفاده می شوند دارای ۲ هسته ی فیزیکی هستند و از فناوری افزایش فرکانس Turbo Bust و هسته مجازی Hyper-Threading پشتیبانی می کنند.
میزان حافظه ی کش مورد استفاده معمولا بین ۳ تا ۴ مگابایت است.
با وجود قرار گرفتن این پردازنده ها در رده ی پایین سری corei اینتل بازدهی بالایی دارند و تقریباً قادر به پردازش بسیاری از نیاز های معمول و متوسط کاربران هستند.
پردازنده های i5
Cpu های i5 در لپ تاپ های میان رده مورد استفاده قرار میگیرند، از دو هسته فیزیکی تشکیل شده اند و از همه ی فناوریهای سری i3 مثل پردازش مجازی و فناوری افزایش فرکانس پشتیبانی می کنند.
پردازنده های i7
این پردازنده ها قوی ترین پردازنده ای اینتل در لپ تاپ ها را تشکیل می دهند در بیشتر مدل ها دارای ۴ هسته ی فیزیکی هستند و به لطف فناوری پردازش مجازی شرکت اینتل از ۴ هسته ی مجازی نیزپشتیبانی می کنند.
در این پردازنده ها نیز فناوری توربو بوست به کار رفته است تا در مواقع لزوم هسته ها از فرکانس معمول خود بالاتر رفته و سیستم را به بالاترین سرعت پردازش اطلاعات برسانند.
اگر بخواهیم این پردازنده ها را با سری i3 و i5 مقایسه کنیم از هر نظر این پردازنده ها برتری دارند.
از نظر تعداد هسته همانطور که اشاره شد این پردازنده ها ۴ هسته ای هستند که دارای دو هسته بیشتر می باشند.
از نظر میزان حافظه کش نیز پردازنده های i7 دارای حافظه هایی از ۴ مگابایت تا ۸ مگابایت هستند که در مدل های مختلف متفاوت می باشد.
و در نهایت از نظر فرکانس کاری نیز که برسی کنیم پردازنده ای i7 عموما دارای فرکانس کاری بالاتری هستند.
نکته: در هنگام خرید لپ تاپ به پسوند و کدهایی که در آخر مدل هر پردازنده آمده توجه کافی داشته باشید.
مثلا پردازنده ی Intel® Core™ i7-4500u یک پردازنده از نسل ۴ پردازنده های اینتل است که عدد ۴ نشانگر نسل آن پردازنده و حرف u اختصار Ultra Low Power است که نشان دهنده ی مصرف پایین این پردازنده ها است. اما در مقابل مصرف پایین، قدرت این پردازنده ها بسیار کمتر از مدل های معمول است.
پردازنده گرافیکی
وظیفه پردازنده ی گرافیکی در کامپیوتر های و لپ تاپ ها پردازش تصاویر و دستورات گرافیکی در بازی ها و برنامه های سه بعدی است.
هرچقدر میزان فرکانس پردازنده گرافیکی و دیگر مؤلفه های پردازشی بالاتر و همچنین حجم رم ویدیویی و سرعت آن بیشتر باشد راحت تر میتوانیم روی پردازش سریع اطلاعات گرافیکی حساب باز کنیم
در واقع یکی از مؤلفه هایی که برای خرید یک لپ تاپ که از نظر گرافیکی قدرتمند می باشد این است که دارای پردازنده گرافیکی و رم گرافیکی اختصاصی باشد.
در غیر این صورت لپ تاپ هایی که فقط دارای گرافیک مجتمع هستند و از حافظه اصلی سیستم به عنوان رم گرافیکی استفاده میکنند دارای توان پردازشی ضعیف تا متوسطی هستند و نمی توان از این نوع گرافیک ها برای کارهایی مثل بازی و کارهای سنگین مهندسی انتظار معجزه داشت.
با این حال طیف وسیعی از کاربران را افرادی تشکیل میدهند که به دلیل انتظارات معمولی که از لپ تاپ خود دارند تنها به داشتن سیستمی با گرافیک مجتمع بسنده میکنند.
میزان رم
در مقاله ای با موضوع چند گیگابایت رم کافی است؟ به طور مفصل به این موضوع پرداخته ایم که چه میزان رم برای لپ تاپ یا کامپیوتر ما کفایت میکند
اما در اینجا نیز به صورت کوتاه به این موضوع نگاهی می اندازیم:
نقش رم یا حافظه اصلی در سیستم دقیقا مثل حافظه کوتاه مدت یک انسان است که با روشن شدن سیستم همه اطلاعات از حافظه بلند مدت (هارددیسک) به داخل این حافظه می آیند تا مغز کامپیوتر (cpu) دسترسی سریعی به این اطلاعت داشته باشد و با خاموش شدن این سیستم (مثل خوابیدن انسان) همه اطلاعات موقت از روی رم پاک می شوند
حال هر چه مقدار رم یا حافظه ای اصلی یک سیستم بیشتر باشد سیستم می تواند اطلاعات موقت بیشتری را نگهدای کند یا در واقع می تواند برنامه های حجیم بیشتری را باز کند.
پیشنهاد ما به شما
۴ گیگابایت رم: اگر قالبا از آخرین نسخه سیستم عامل ها استفاده نمی کنید و یا عادت ندارید که از آخرین نسخه هر برنامه و بازی استفاده کنید استفاده از ۴ گیگابایت رم می تواند صرفه جویی خوبی برای شما باشد.
۸ گیگابایت: معمولا یک انتخاب متوسط و اقتصادی به حساب می آید اما اگر کارتان با سیستم هم یک کار متوسط است قطعا ۸ گیگابایت رم برای شما کافی است.
۱۶ یا ۳۲ گیگابایت: معمولاً بالاتر از ۸ گیگابایت در لپ تاپ ها و سیستم های گران قیمت استفاده می شود و افرادی که کار گیم و ویرایش های سنگین و …. انجام میدهند از این میزان حجم رم استفاده می کنند.
حافظه داخلی
حافظه داخلی محلی برای ذخیره سازی دائم اطلاعات در سیستم است که دارای دو فاکتور اساسی حجم و سرعت است.
معمولا با دو نوع حافظه طرف هستیم یکی حافظه های مکانیکی یا hdd و حافظه های جامد یا ssd که بسته به نوع نیاز می توانیم انتخاب کنیم.
نوع صفحه نمایش
کیفیت هر صفحه نمایش به چند فاکتور زیر بستگی دارد
فناوری ساخت
هر صفحه نمایش دارای یک نوع فناوری ساخت است که در لپ تاپ ها معمولا از نوع lcd است.
رزولوشن و ppi
می توان گفت که رزولوشن مهم ترین فاکتور در کیفیت صفحه نمایش محسوب می شود.
رزولوشن: هر صفحه نمایش از تعدادی نقاط ریزی به اسم پیکسل تشکیل شده است. تعداد پیکسل های طولی و عرضی هر صفحه نمایش رزولوشن را به وجود می آورند. مثل رزولوشن ۷۶۸*۱۳۶۶ که اصطلاحاً به آن رزولوشن HD می گویند و البته در صفحه نمایش بسیاری از لپ تاپ ها نیز از همین استاندارد استفاده می شود.
PPI: به مقدار تراکم پیکسل در هر اینچ مربع از صفحه نمایش PPI گفته می شود. میزان PPI در یک صفحه نمایش با یک رزولوشن مشخص رابطه مستقیمی با اندازه آن دارد.مثلاً یک صفحه نمایش با رزولوشن FHD 1080*1920 و اندازه ۱۴ اینچ تراکم پیکسلی ۱۵۷ PPI را دارا می باشد که برای لپ تاپ کاملا یک تراکم ایده آل محسوب میشود.
نکته:
هر چه فاصله چشم ما با صفحه نمایش یک دستگاه بیشتر باشد نیاز به تراکم پیکسل کمتر میشود به همین دلیل است که در گوشی ها به دلیل فاصله اندک چشم با صفحه نمایش از رزولوشن های خیلی بالا مثل ۴K استفاده می شود.
تراکم پیکسل در یک گوشی موبایل حداقل ۳۰۰ پیکسل بر اینچ است اما برای یک تلویزیون ۴۸ اینچی، تراکم ۵۰ PPI نیز می تواند قابل قبول باشد.در این وبسایت می توانید میزان ppi هر توع صفحه نمایش را به دست آورید.
نوع پنل
در صفحه نمایش های LCD معمولاً از دو پنل TN و IPS استفاده می شود که هر کدام معایب و مزایای خود را دارند.
TN: پنل های TN را می توان پراستفادهترین و ارزان ترین پنل در لپ تاپ ها دانست.اشکال اصلی که این نوع پنل ها دارند زاویه دید محدود آنها است که باعث می شود کاربر نتواند تصاویر واضحی از زوایا دریافت کند.از آن طرف سرعت پاسخگویی بالای آنها باعث شده که مناسب لپ تاپ های گیمینگ باشد.
IPS: این فناوری محبوبیت بسیار زیادی در بین کاربران دارد و مشکل زاویه دید پنل های TN را نیز ندارد.
اما در مقایسه با پنل های TN سرعت پاسخگویی پایین تر و هزینه تولید بالاتری را دارد.
مات یا شفاف بودن آن
درگذشته مات یا براق بودن یک صفحه نمایش گزینه ای بود که بیشتر کاربران در هنگام خرید خیلی به آن توجهی نداشتند اما امروزه به یکی از فاکتورهای مهم در خرید لپ تاپ تبدیل شده است.
کاربرانی که می خواهند در محیط های باز از لپ تاپ خود استفاده کنند قطعاً نخواهند توانست با لپ تاپ هایی با پنل شفاف کنار بیایند زیرا پنل های شفاف یا براق در محیط باز دقیقا شبیه یک آینه عمل میکنند و شما تصویری به غیر خودتان نخواهید دید! از طرفی رنگ ها در پنل های شفاف اندکی روشن تر و زنده تر هستند و تنها مزیت پنل های شفاف به مات نیز همین گزینه است .